Dani 3 i 4: Veliko finale
Dani 3 i 4: Veliko finale
Dani 3 i 4: Veliko finale
Dani 3 i 4: Veliko finale
Dani 3 i 4: Veliko finale

Dani 3 i 4: Veliko finale

By Sebastijan Wieser|28.10.2018|Essen Spiel 2018|0 comments

Odlučili smo sažeti zadnja dva dana sajma u jedan članak zato što je autor u subotu bio lijen i deprimiran inventurom svog novčanika.

Subota – predzadnji dan

Treći dan Essena započeo nam je pisanjem članka u redu za sajam. Nevjerojatne gužve na svim ulazima dale su naslutiti da nas čeka pravi pakao. U međuvremenu, u našem redu gdje smo tog jutra, zlu ne trebalo, stigli pola sata prije otvaranja, redari su nježno upozoravali prve redove da kad vrpca padne na pod, svi zadrže svoje dostojanstvo. Jedan od njih je svejedno izvadio kameru i čekao jedini realan rasplet. U 10:00 smo doživjeli svoj prvi stampedo.

Život ide dalje, a mi smo tekući dan istoga napokon odlučili provesti bez shopping groznice i zabaviti se isprobavajući razne igre. Naravno, gotovo je nemoguće ostati imun na sve silne popuste, pogotovo nama labilnog karaktera, što je “u prolazu” urodilo plodom zvanim Gloomhaven kod nekih Poljaka za vrlo prihvatljivih 12 eura po kilogramu i kojih pet tisuća protektora za karte u igrama. Jednom se živi, jel’ tako?

No, vratimo se mi na temu. Fokusirali smo se na igranje kraćih igara kako bismo ih što više ugurali u raspored. Tako smo se odlučili isprobati Festo!, Athens, Wordsy, Muse, prototip Squirrels: Hidden Treasures i BARPIG.

Ovo neće biti sveobuhvatna recenzija navedenih igara :), ali vrijedi spomenuti da smo ostali ugodno iznenađeni igrama iz perolake kategorije: Wordsy i Muse. Dok je Wordsy reimplementacija Scrabble-a s par simpatičnih twistova, Muse je na neki način sličan Dixitu, ali igra se u timovima i mehanika opisa slika je drugačija. Festo! je nešto kompleksnija igra, s puno interakcije među igračima i apelira publici koja voli “kuriti frku” u svom društvu jer je lako zeznuti protivnika, a znamo da vas ima! 😉 Bar Pigs je brza i zabavna pub igra s tematikom, vjerovali ili ne, prasaca. Šarm igre postaje veći jednom kad upoznate ekipu koja stoji iza dizajna, jer su svojom pojavom apsolutni hit na sajmu (uskoro pogledajte u našoj galeriji). Naime, ne vidite svaki dan dlakave i bradate tipove obučene u pinky princess haljinu i starke, kako nude ljude medenjacima i osvajaju ih svojim otkačenim karakterom, demonstrirajući igru. Kasnije tog dana smo naletjeli na artisticu Spirits of the forest koju smo kupili dan ranije, Nataliu Dombois. Ona je sjedila uz štand i strpljivo kupcima potpisivala njihove primjerke igre – crtežom po želji! Bacite oko na fotke i vidite kako je mlada dama rasturila s interpretacijom Talusovog logoa u samo par minuta!

Nedjelja – zadnji dan

S obzirom na to da smo u prva tri dana držali kompetitivni tempo njuškanja sajmom, u nedjelju smo odlučili dulje spavati i, napokon odmorni, uživati u zadnjem danu sajma. U Essen smo stigli oko podne i “zdravobalkanski” potplatili lokalnog komunalnog redara da nas pusti na privatni parking u blizini sajma. Nakon kratkog lutanja po paviljonima, primijetili smo dvije stvari: prvo, gužve su se prilično smanjile u odnosu na udarnu subotu i drugo, cijene artikala u ponudi (pogotovo “prekobarskih” štandova) je pala. Pretpostavljamo da je dućanima iz drugih carinskih zona bolja i jeftinija opcija prodati višak asortimana za manje novca, nego vratiti ih kući i plaćati carinu na njih još jednom. Na jednom takvom štandu uspjeli smo nabaviti desetak igara po prosječnoj cijeni od 4 eura po komadu.

Nakon toga smo se uputili do Pokemon bootha, jedinog kojeg smo našli na cijelom Spielu da nije NIŠTA prodavao. Oni su odlučili raditi promidžbu svojeg poznatog TCG-a besplatnim nagradnim turnirima i bili su konstantno puni. Dapače, mogli ste doći s prijateljima i prijaviti interni turnir kao grupa i svejedno biste dobili nagrade. A, one su bile prilično vrijedne – pobjednik turnira dobiva 6 boostera iz zadnje edicije (Celestial Storm) i Pokemon playmat, što bi u protuvrijednosti bilo otprilike 40 eura (give or take). Drugo mjesto 4 boostera i promo karta i tako dalje, a čak i zadnji igrač dobio bi 2 boostera. Suckeri za Pokemone, kakvi jesmo, morali smo se prijaviti kao grupa. 🙂

Pred kraj dana je vrijedno spomenuti da smo testirali i na kraju kupili najnoviju ekspanziju 7 Wonders: Armada, koja dodaje nove i zanimljive mehanike pomorskog ratovanja, posebnu ploču za bonuse na flotu u boji karata koje ste odlučili igrati te bijele karte otoka, koje vam donose moćne bonuse za sve boje, prema vašoj strategiji.

Oko 17h, sajam se već prilično ispraznio i neki štandovi su već počeli pakirati stvari. To smo odlučili iskoristiti za još pokoji dobar popust, ali osim 2×1 protektora i par igara, nismo našli ništa spektakularno pa smo odlučili podvući crtu i krenuti nazad prema Krefeldu.

Na kraju ova četiri duga i fantastična dana, dojma smo da sve napisane kartice teksta vezane uz Essen Spiel 18 ne mogu dočarati to iskustvo. Preporučili bismo svima, bili već zagriženi gameri ili ne, da jednom u životu odvojite novaca i vremena da posjetite sajam i osjetite tu energiju, nećete požaliti sigurno!

Završni score našeg putovanja je: 64 igre+ekspanzije, 417 kockica, 5000 protektora i hrpa promo karti, bedževa, figurica, memorabilija, meeple magneta za frižidere i bezbroj lijepih uspomena. Bez razmišljanja se vraćamo i sljedeće godine, a ako smo i vas, dragi čitatelji, barem malo uspjeli nabrijati na Essen Spiel i kulturu društvenih igara – to je najveća pobjeda koju nosimo iz Njemačke!

Share this Post: